آموزش عالی
در حال حاضر ، دانشگاههای غیرانتفاعی اشراق و حکیمان، ، دانشگاه دولتی، و مرکز تربیت معلم در بجنورد، همچنین ، در شهر شیروان و همینطور و در شهر اسفراین فعال میباشد. در حال حاضر بیش از ۱۳۰۰۰ دانشجو دارد. دانشگاه پیام نور بام و صفی آباد در حال افتتاح است.
دانشگاه دولتی بجنورد در سال ۱۳۸۴ تأسیس شد و در حال حاضر در ۱۲ رشته در مقطع کارشناسی دانشجو میپذیرد. همچنین مرکز مشاوره و خدمات روانشناختی این دانشگاه که در سال ۱۳۸۶ تأسیس شدهاست در حال حاضر از مراکز مهم خدمات روانشناختی این استان میباشد. دانشکده کشاورزی شیروان اولین واحددانشگاه دولتی در استان خراسان شمالی از سال ۱۳۶۲ زیر نظر دانشگاه فردوسی مشهد مشغول فعالیت آموزشی و پژوهشی میباشد.
کشتی و پهلوانان
گود زینل خان در اسفراین که هر ساله با چندین مسایقه استانی و کشوری برگزار می شود.
فوتبال خراسان شمالی
فوتبالدر بجنورد، ابتدا از زمینی موسوم به تارمی آغاز گردید و سپس در میدان هنگ، ادامه یافت. میدان هنگ محل مناسبی برای فوتبال و همچنین سایر ورزشها بود تا این که توسط گردان زرهی تصاحب گردید و از هر گونه فعالیت ورزشی در آن ممانعت به عمل آمد. زمینچمن فرودگاه، محل بعدی تجمع فوتبالیستهای بجنورد بود و مدت چند ماهی فوتبالیستها در آن محل به تمرین فوتبال پرداختند تا اینکه توسط تیمسار «خاوندی» فوتبال در این زمین نظامی نیز ممنوع اعلام گردید. فوتبالیستهایسرگردان شهر در جستجوی یک زمین فوتبال مناسب، محلی به نام شط قلی خان را یافتند که دارای زمین چمن طبیعی خوبی بود. ولی یک معضل بزرگ در کنار این زمین خودنمایی میکرد و آن وجود چشمهٔ آبی بود که توسط نهری به سمت روستای علی آباد در جریان بود. وجود جریان آب در کنار زمین و افتادن هر چند دقیقه توپ به داخل آب، در جریان بازی وقفه ایجاد میکرد. این مشکل باعث گردید تا فوتبالیستها زمین فعلی استادیوم تختی را انتخاب کنند. این زمین که از چمن بسیار خوب برخوردار بود توسط سروان «کرملو» و سربازان گردان مهندسی ارتش هموار گردید و پس از نصب تیرکهایچوبی دروازه ها، تمرینات فوتبال در این محل آغاز گردید. چند ماهی از شروع تمرینات در زمین جدید نگذشته بود که قضیه شخم زدن زمین از سوی یکی از کشاورزان منطقه پیش آمد. آقایانغلامرضا ترانه، سروان کرملو، تقی کمالی، شیرزاد رزازان، بهرام شادلو و چند تن دیگر از فوتبالیستهای شهر بلافاصله به فرمانداری رفته و در آنجا با وساطت تیمسار خاوندی از شخم زدن زمین جلوگیری به عمل آمد و داستان استادیوم فعلی تختی با اهدای زمین از سوی مالک اصلی آن یعنی خانم هایده شادلو (روحشان شاد) به تربیت بدنی پایان یافت.
پیدایش فوتبال در بجنورد
سال ۱۳۰۹ شمسی دو نوجوان ایرانی به نامهای «محمد حمیدی» و «صادق مشکینی» به همراه خانوادههای خود از شهر قزل آباد ترکمنستان شوروی به بجنورد کوچ مینمایند. این دو نوجوان ورزش فوتبال را در مدرسهٔ شهر قزل آباد آموخته بودند و با خود یک عدد توپ فوتبال و دو جفت کفش فوتبالی به بجنورد آورده بودند. محمد حمیدی در بجنورد به مدرسه میرود و آنجا معلمی به نام «غلامحسین خان»,داماد حاج آخوند، دانش آموزان را به صف نموده و محمد را مکلف به آموزش فوتبال به دیگر هم شاگردیهایش میکند. بعدها بازی فوتبال در زمین مقابل آیینه خانه، تارمی، انجام گرفت و «سردار منتصر» همه روزه از بالکن آیینه خانه بازی فوتبالیستها را نظاره می کرده است. در پایان بازی، اصلان خان شادلو فوتبالیستهایخسته را در باغ حسین قلی اورس، با بستنی پذیرایی مینمود. اولین مسابقهٔ فوتبال در سال ۱۳۱۲بین تیم ارتش و تیم شهرستان توسط سرهنگ معتضدی، فرمانده پادگان، برگزار گردید. تیم فوتبال شهرستان در این بازی با گلهای «فیروز شادلو» و «ایلخانی» با نتیجهٔ ۲ بر صفر به پیروزی رسید. رحمان کوزه گر- اصلان خان شادلو- قدرت الله تفضلی- جعفر بهارلو- غلامحسین صفا- کربلایی قرو بهمنیار- عبدالله سلطانی- فیروز شادلو- ایلخان شادلو- بهمن شادلو- منوچهر شادلو- سروان پرتوی- سروان طاهری و... از اولین کسانی بودند که در شهر بجنورد به بازی فوتبال روی اوردند. سال ۱۳۳۷, تیم فوتبال بجنورد برای نخستین مرتبه پس از تیمهای تربت حیدریه و نیشابور به مقام سوم دست یافت.
تفرج گاهها
باباامان، بش قارداش، پی قو، کمپ گلستان، آبشار حمید، اسفیدان، غار درق، آبشار بیار.قوشخانه توابع شهرستان فاروج . غار زیبای برقیستان در شهر زیبای صفی آباد از بخش بام و صفی آباد ,درهٔ جاج سست.، درهٔ بازخانه، درهٔ چناران- کفترخانه- درکش روستاهای گلیان شیروان-کوهستان پارک شیرکوه شیروان - باغ ملا محمد در توابع روستای باغچق
آثار باستانی و تاریخی
شهر تاریخی بلقیس اسفراین -قلعه جلال الدین گرمه- -چهارطاقی تیموری-تپه ارگ باستانی شیروان- - آتشکده اسپاخو - خواجه مهزیار جاجرم - مسجد جامع جاجرم - کوه بابای جاجرم - تنگهٔ جاجرم- قلعه جلال الدین گرمه - مسجد جامع درق -امامزاده فضل بن علی درق، امامزادگان ابراهیم و محمد درق، قلعه قدیمی دهی درق، قلعه قدیمی نارنج قلعه درق، غار کفترک درق، بند تاریخی مهار (معار)درق، آب انبارهای قدیمی راههای قدیمی(مسیر درق - شاهرود)، یادبودو گلزار شهدای هشت سال دفاع مقدس شهر درق - قلعه خداوردی درق - نظرگاه امام علی گرمه (دوره سلجوقیان)شهر باستانی ده هزار ساله راونیز، غار برقیستان، امامزاده باباقدرت، روستای تاریخی آردین، روستای تاریخی پرثوادر کنار روستای گسگ، امامزاده حمزه دهنه شیرین، تپه قلعه کهنه کند،
شهرستانها | |
---|---|
شهرها | |
جاذبههای گردشگری |
|